понеделник, 17 юни, 2024 година.

Очаква се ръст на имотния пазар в Бургаско през 2024 г. Това заяви Стефка Томова, управляващ съдружник на „Явлена – Бургас“. Днес тя беше сред лекторите на форума Real Estate Business Forums 2024, организиран от платформата за обяви imoti.net в Бургас. Деветото му поредно издание събра представители на местната власт, строителния бизнес, банкови институции, агенции за недвижими имоти и брокери.

„Тази година пазарът е много добър. Това е следствие на нещата, които се случиха през предходните години. По-добри условия за бизнес до сега не сме имали. Очакванията ни са, че 2024 г. ще бъде добра за имотния пазар с ръст на сделките от поне 20 на сто. Основание за тази прогноза ни дава това, че в момента имаме високи доходи, ниски лихви и достъпно кредитиране“, каза Томова. По думите ѝ, голяма част сделките ще бъдат финализирани през последните тримесечие на година, когато в областта се отчитат най-сериозен ръст в покупката на недвижими имоти. Тази година броят на сделките в Бургаско е достигнал нивата от 2022 г., като само в Бургас до края на 2024 г. се очакват поне 5000, стана ясно от думите на Томова.

„Чужденците са едва десет на сто от купувачите. Те са главно от Полша, Израел, Германия и малка част от Украйна. Останалите 90 процента са български граждани. Обикновено купувачите на недвижими имоти са млади хора между 25 и 35 години, които предпочитат да инвестират с ипотечен креди. Немалка част от купувачите са и наши сънародници, които живеят в чужбина. Те избират имоти за лятото или за втори дом“, добави още представителят на “Явлена – Бургас“

Стефка Томова разкри още, че всяка трета сделка в Бургас е реализирана с кредит. Тя определи пазара на имоти като балансиран по отношение на търсенето и предлаганете. По време на събитието Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка посочи, че поне 58 на сто от сделките, подписани от клиенти на банката, са за имоти в изцяло завършени сгради. Голяма част от купувачите се ориентират към все по големи, удобни и комфортни жилища с 2, 3 и повече спални, каза тя.

„Голямата част от имотите са монолитно строителство и всъщност виждаме, че средната сума за имот е пораснала със 7 процента“, посочи Иванова и добави, че темповете на ръст в цените през 2023 г. спрямо 2022 г. се забавят.

Следващото издание на форума на imoti.net ще се проведе на 11 юли в Стара Загора. Лектори ще бъдат Мирослав Караколев, представител на „Bulgarian Properties“, Даниела Иванова от Пощенска банка, д-р Мирослав Владимиров, ЕРА България, и д-р Румяна Грозева – изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще бъдат на 17 юни в Русе и на 18 юни във Велико Търново.