сряда, 21 февруари, 2024 година.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 г. и повишава очакванията си за икономическия растеж през двете години, предаде Ройтерс. Според картела има допълнителен потенциал за повишение.

ОПЕК обяви в месечния си доклад, че търсенето на петрол на глобално ниво ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. и с 1,85 милиона барела на ден през 2025 г. И двете прогнози остават същите като миналия месец.

По-нататъшен тласък на икономическия растеж би могъл да увеличи търсенето на петрол. Прогнозата на ОПЕК за 2024 г. вече е по-висока от тази на Международната агенция за енергията (МАЕ), въпреки че ОПЕК и партньорите му (ОПЕК+) остават с намалено производство, за да подкрепят пазара.

ОПЕК обяви, че очаква „положителната тенденция“ за икономически растеж да продължи и през първата половина на 2024 г. и повиши прогнозите си за икономически растеж за 2024 и 2025 г. с 0,1 процентни пункта.

„Глобалният икономически растеж остава силен“, се посочва в доклада на ОПЕК. „Има предпоставки за по-нататъшно повишение във всички големи икономики в ОПЕК и извън него“, сочи докладът.

Конфликтът в Близкия изток и прекъсванията по веригите за доставки подпомагат цените на петрола, въпреки че продължаващите опасения за високите лихви оказват влиянието си. Суровият петрол от сорта Брент се търгуваше днес за около 82 долара на барел, което е увеличение с 0,5 на сто.

За тази година очакванията на ОПЕК за растежа на търсенето на петрол надвишават прогнозата на МАЕ за 1,24 милиона барела дневно. Базираната в Париж организация, която представлява индустриализираните страни, ще актуализира прогнозата си в четвъртък (15 февруари).

Според доклада на ОПЕК производството на петрол се е свило с 350 000 барела дневно през януари, след като новият кръг съкращения на страните от ОПЕК+ за първото тримесечие е влязло в сила.