петък, 14 юни, 2024 година.

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол потвърди предишните си прогнози за растежа на търсенето на петрол през 2024 г. и 2025 г., както и прогнозите си за световния икономически растеж.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) продължава да очаква, че глобалното търсене на петрол ще нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2024 г. – без промяна предходния петролен доклад през май. Растежът ще се дължи на повишено търсене в Китай, Индия, Близкия изток и Латинска Америка.

ОПЕК също така заяви, че общото световно потребление на петрол се очаква да достигне 104,5 милиона барела на ден през 2024 г., „подкрепено от силното търсене на горива за въздушния транспорт и солидната пътна мобилност, включително превоз с камиони“.

През 2025 г. глобалното търсене на петрол трябва да се увеличи с 1,8 милиона барела на ден – също без промяна спрямо доклада на петролния картел от миналия месец.

Организацията на страните износителки на петрол остави непроменени и прогнозите си за глобалния икономически растеж от 2,8% през 2024 г. и от 2,9% през 2025 г.

Очаква се растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ да достигне 2,2% през 2024 г., след което да се забави до 1,9% през 2025 г.

Перспективите за растежа на БВП на еврозоната също останаха непроменени – слаба икономическа експанзия от 0,5% през тази и известно ускоряване до 1,2% през 2025 г.

Прогнозата за икономическия растеж на Китай пък се запази на ниво от 4,8% за 2024 г. и 4,6% за следващата година.

Икономиката на Русия пък се очаква да нарасне с 2,9% тази година (възходяща ревизия от предишната оценка за експанзия с 2,3%) и с 1,4% през 2025 г. (без промяна спрямо прогнозата на ОПЕК през май).

„Въпреки оставащата значителна несигурност относно траекторията на определяне на основния лихвен процент занапред, много ще зависи от инфлационната тенденция и вероятното изместване на фокуса от страна на централните банки, особено в развитите икономики, към подкрепа на икономическия растеж“, подчерта ОПЕК в последния си доклад.

Петролните фючърси се търгуват почти без промяна в рамките на деня след последния доклад на ОПЕК.

Към 16.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се търгува около 81,60 долар за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI – около 77,70 долара за барел, след като в понеделник поскъпнаха с близо 3% до едноседмични ценови върхове на фона на очакванията за повишаване на търсенето на горива през летния сезон на шофиране.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Възходящото движение е факт въпреки поскъпването на долара на валутните пазари заради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще остави лихвите на текущите високи нива по-дълго време.

Междувременно САЩ биха могли да ускорят темпото на попълване на стратегическия петролен резерв, посочи през миналата седмица пред Ройтерс министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм, добавяйки, че покупките могат да се осъществят на цени до около 79 долара за барел.

Анализатори на американската банка Goldman Sachs пък заявиха, че очакват петролът сорт Брент да поскъпне обратно до 86 долара за барел през третото тримесечие, отбелязвайки в последния си доклад, че солидното лятно транспортно търсене ще тласне петролния пазар към дефицит през третото тримесечие от 1,3 млн. барела на ден.