вторник, 16 юли, 2024 година.

Парламентарната Комисия по енергетика прие три законопроекта за изменение на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с които отложи частичната либерализацията на пазара на електроенергия за бита с една година – от 1 юли 2024 г. за 1 юли 2025 г. Промените бяха внесени от парламентарните групи на „БСП за България“, ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.

БТА припомня, че според сега действащите законови разпоредби в Закона за енергетиката реформата на електроенергийния пазар за битовите потребители трябваше да започне частично от 1 юли тази година. Оттогава се предвиждаше да отпадне ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик. Освен това базовата цена за домакинствата, която в настоящия момент се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) като регулирана, трябваше да се определя от Министерският съвет.

Един от вносителите на промените от ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев каза по време на заседанието, че целта не е да се отмени либерализацията за битовите потребители, а само тя да се отложи с една година.

Председателят на Комисията по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев добави, че с отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия на едро от 1 юли 2024 г. за 1 юли 2025 г., преходният период до пълната либерализация ще се скъси, защото за домакинствата си остава тя да започне от 1 януари 2026 г. и в трите законопроекта. По думите му с приемането на предлаганите промени ще има една година, в която да се попълни Фондът за енергийна сигурност и да се създаде някаква сигурност. „Това не е предложение да се отмени либерализацията, а да се забави първата стъпка на тази либерализация с една година, като крайният срок за либерализиране на пазара на електроенергия остава същият – 31 декември 2025 г.“, изтъкна Добрев.

Народният представител от ПГ на „Има такъв народ“ Павела Митова обясни, че от парламентарната група предлагат също отлагане на либерализация на пазара в рамките на една година. По думите й основните причини за това са социалните последици, които би имала тази либерализация в този момент. Според нея трябва да се изработи механизъм за едно прозрачно управление, с което да се премине към такава либерализация на пазара.

Зам.-председателят на Комисията по енергетиката и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радослав Рибарски подчерта, че не вижда какво ще се промени с поредното отлагане на реформата на пазара на електроенергия. Той счита, че пазарът на електроенергия е изключително благоприятен за въвеждане на една такава реформа. „Всички разбрахме, че няма нищо различно между компенсаторния механизъм за небитови и този, който ще приложим за битовите потребители“, заяви Рибарски. Депутатът се притеснява, че след 1 юли 2025 г. ще останат само 6 месеца, в който хората ще бъдат „изкарани“ на изцяло либерализиран пазар.

Рамадан Аталай от ПГ на ДПС призова да се приемат разискваните законопроекти, за да може да се подготви обществото и енергетиката за последващия преходен период, който е необходим за въвеждането на пълната либерализация на пазара.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира, че в действителност към момента няма готовност да въвеждане на либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители.

Настоящата промяна обаче ще затрудни КЕВР, защото сега наредбата, която регулаторът е изготвил, предвижда от 1 юли да се извършат действия, които при отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на едро на електрическата енергия, не могат да бъдат изпълнени. Иван Иванов добави, че ако тази промяна беше направена още през февруари, нямаше да затрудни така КЕВР. Причината е, че регулаторът в момента не е изисквал от енергоразпределителните дружества заявления за цени, защото до момента се считаше, че общественият доставчик няма да бъде такъв след 1 юли.

В момента това ще забави енергийните дружества за подаване на заявленията и Иванов се опасява, че това трудно ще стане до края на април. Дори и това да се случи, връщането към сегашния модел, в който НЕК ще продължи да бъде обществен доставчик, ще изисква още 3 месеца. Това по всяка вероятност ще наложи срокът, в който да влязат новите ценови решения, да не бъде 1 юли, а да бъде изместен с 1 месец.

В крайна сметка Комисията по енергетиката в Народното събрание прие и трите промени в Закона за енергетиката, с които се отлага либерализацията на пазара на електроенергия.

Тъй като и трите законопроекта за промени в Закона за енергетика са идентични, ще се изготви общ доклад и между първо и второ и четене те ще се обединят, уточни Делян Добрев. Той посочи, че в програмата на Народното събрание в предвидено да се гледа само законопроектът на „БСП за България“ в петък, но към него ще се добавят и другите два законопроекта.