сряда, 19 юни, 2024 година.

Сингапур е напът да стане водещ център на търговията със злато, която като цяло се измества на изток, съобщава Си Ен Би Си, като се позовава на Световния златен съвет.

От основно значение за тази промяна е фактът, че потреблението на злато в развиващите се икономики расте, а повечето от тях са концентрирани в Азия, казва банковият експерт Шаокай Фан.

„Центърът на гравитацията на златните пазари се мести на изток, а Сингапур е идеалното място за потенциалната опорна точка на този нов баланс“, заяви той по време на конференция в Сингапур, посветена на търговията с благородни метали.

Китай е най-големият потребител на злато в света, а централната банка на страната активно купува златни кюлчета, за да попълва златните си резерви.

Япония регистрира през първото тримесечие най-силното търсене на злато от 2019 г., а Южна Корея – от повече от две години, сочат данните на съвета.

Сингапур има още едно предимство – той е разположен близо до най-големите златодобивни центрове, които са в Китай, Австралия, Индонезия, Филипините, Лаос и Папуа Нова Гвинея.