събота, 18 май, 2024 година.

Петролът продължи да поскъпва в днешната азиатска сесия на фона на признаци за увеличено търсене в САЩ, където данните показаха и понижение на инфлацията. Това пък може да доведе до намаляване на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР), предаде Ройтерс. По-ниските лихви от своя страна допълнително биха стимулирали консумацията на суровината.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 35 цента или 0,4 на сто до 83,10 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 40 цента или 0,5 на сто до 79,03 долара за барел.

Скорошните данни от САЩ за намаляване на инфлацията и за стагниране в продажбите на дребно изглежда предлагат възможност на УФР да обмисли по-ранни намаления на лихвените проценти, като пазарните очаквания са това да започне през септември тази година, отбелязват от АйДжи (IG).

Междувременно запасите от суров петрол са намалели с 2,5 милиона барела до 457 милиона барела през седмицата, приключила на 10 май, посочиха от Управление за енергийна информация (EIA), спрямо консенсусната прогноза на анализаторите за спад с 543 000 барела, допълва Ройтерс.