понеделник, 20 май, 2024 година.

Петя Димитрова – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет (УС) на „Пощенска банка“, беше преизбрана единодушно за тригодишен мандат в управителния орган на Асоциацията на банките в България (АББ), съобщиха от АББ.

Членовете на сдружението избраха Питър Рубен, главен изпълнителен директор и председател на УС на „Обединена българска банка“ и Неделчо Неделчев, изпълнителен директор и председател на УС на „Общинска банка“ за нови членове на Управителния съвет на Асоциацията с тригодишен мандат.

УС на АББ преизбра Димитрова за председател на управителния орган. Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на „УниKредит Булбанк“ , продължава да бъде заместник-председател на УС на АББ.

В своето обръщение към членовете на Асоциацията на банките Петя Димитрова подчерта ключовата роля на банковия сектор за въвеждането на еврото в България и за разясняване ползите от приемането на единната валута. За целта АББ ще реализира мащабна национална комуникационна кампания, зад която ще се обедини целият банков сектор. Асоциацията си поставя за цел в следващите години да разработи и изпълни специален проект, съвместно с отговорните институции, за развиване и разширяване на финансовата грамотност на национално ниво. Други приоритетни теми, с които АББ се ангажира активно през следващата година, са дигитализацията на финансови услуги и иновации в плащанията, подобряване на кибер сигурността и разработване на устойчиви политики в сферата на ESG, пише в съобщението.