понеделник, 15 април, 2024 година.

Петролът продължава да поскъпва за поредна сесия на търговия към нови 5-месечни преди днешната среща на ОПЕК +, на която се очаква петролният картел да потвърди политиката си на ограничаване на производството с 2,2 млн. барела на ден и през второто тримесечие на годината.

Търговците са в очакване и на официалните данни на Администрация за енергийна информация на САЩ (EIA) за складовите петролни запаси през последната седмица, след като снощи Американския петролен институт (API) отчете тяхно понижение с 2,3 млн. барела на ден.

Към 15.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 0,53% към 89,75 долара за барел, опитвайки тест на нивото от 90 долара за барел а пръв път от 23-ти октомври 2023 г. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с 0,5% към 85,85 долара за барел, след за кратко пробиха малко над нивото от 86 долара за пръв път от 23-ти октомври 2023 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Рязкото поскъпване на петрола от последната седмица на март насам е в резултат на опасенията за по-ограничени доставки с оглед на украинските атаките с дронове срещу руската енергийна инфраструктура, опасността от ескалация н конфликта в Близкия изток и очакванията, че днес ОПЕК + ще потвърди, че удължава доброволното съкращаване на добивите с 2,2 млн. барела на ден до края на юни. Неотдавнашното ограничаване на петролния износ от Мексико и по-слабото от очакваното американско петролно предлагане от началото на годината също допринасят за устойчивото поскъпване на „черното злато“.

Агенция Ройтерс цитира три свои източника, според които на днешната си среща енергийните министри от ОПЕК + са запазили непроменена досегашната политика за добив на петрол. Министерският комитет (JMMC) на ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, се събра в сряда, за да направи преглед на състоянието на петролния пазар пазара и да обсъди изпълнението на съкращенията на добива от страна на отделните членове на картела.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да продължи с последните си планове за закупуване на петрол за попълване на Стратегическия петролен резерв на фона на нарастващите цени.

Министерството на енергетиката заяви, че „на първо място поддържа интереса на данъкоплатеца“ с оглед на решението си да не купува до 3 милиона барела петрол за попълване на стратегическия петролен резерв в Луизиана. Плановете за попълване на резерва чрез доставки през август и септември беше обявен в средата на март.