понеделник, 20 май, 2024 година.

Правителството на Словакия възложи на министрите на икономиката и финансите да изготвят план до края на октомври за изграждането на нова ядрена мощност в страната, след като кабинетът подкрепи проекта. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на правителствената пресслужба на Словакия.

Министерствата на икономиката и на финансите ще представят план за изграждането на ядрен реактор с мощност до 1200 мегавата, в това число и процедурата по избор на доставчик, изготвяне на график и схема за финансиране.

Новата мощност ще бъде построена на площадката на вече съществуващата АЕЦ „Ясловске Бохунице“.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви в понеделник, че реакторът ще бъде изцяло държавна собственост, за разлика от двете ядрени централи, които функционират в страната – АЕЦ „Ясловске Бохунице“ и АЕЦ „Моховце“, които се управляват от „Словенске електрарне“ (Slovenske Elektrarne).

Министърът на икономиката Дениса Сакова заяви, че доставчикът на новия блок ще бъде избран чрез търг, като руската компания „Росатом“ няма да има право да участва в конкурса. Очаква се френски, американски и корейски компании да бъдат кандидати за изграждането на новаtа ядрена мощност, добави Сакова.

В момента Словакия разполага с пет ядрени реактора, всеки от тях от типа водно-водни енергийни реактори (ВВЕР), с обща мощност от почти 2200 метаватчаса.