понеделник, 22 юли, 2024 година.

В Старозагорска област кампанията по прибиране на реколтата протече много бързо, почти два пъти по-бързо в сравнение с миналата година, поради факта, че добивите са наполовина или са два пъти по-ниски, заради което и кампанията протече по-бързо. Това каза за БТА Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

По думите му средния добив на декар се определя в зависимост от общините и варира от 300 да 500 килограма. Христов добави, че ечемикът, пшеницата и рапицата са пожънати.

Според него остават още малко площи за жънене в Казанлъшка област. „Изключвам община Казанлък, тъй като все още имат за доожънване в Гурково и Николаево, но в рамките на около 10 процента от общите площи“, подчерта той.

Като основен проблем, пред който е изправен бранша на зърнопроизводителите, той определи голямата суша тази година. „Положението в добива на слънчоглед и царевица ще бъде не лошо, а направо трагично, защото виждам какво се случва на полето“, каза Христов.

Тенденциите в цените на зърнените култури са тревожни, добави той и обясни: „Миналата година по това време цената на пшеницата беше 0,45 лв/кг, а в момента е около 0,31- 0,32 лв/кг. Сами можете да сметнете колко процента е надолу, горе-долу половината“.