вторник, 23 април, 2024 година.

„Споразумението за споделяне на властта между партиите, които формираха правителството на България от юни 2023 г.“, се разпадна, което предизвика предсрочни избори по-късно тази година. Така започва коментар, поместен в бюлетина на „Ес енд Пи глоубъл рейтингс“ (S&P Global Ratings), публикуван днес на страницата на кредитната агенция.

Експертите на „Ес енд Пи глоубъл рейтингс“ смятат, че България все още е вероятно да се присъедини към еврозоната, въпреки че постигането на официалната цел – за присъединяване от януари 2025 г., може да бъде „по-голямо предизвикателство“.

Вярваме, че съставянето на ново правителство след предстоящите избори може да бъде сложно и продължително, което вероятно отразява политическата безизходица през 2021-2023 г., се посочва още в анализа.

„Липсата на редовно правителство през следващите няколко месеца може да се превърне в пречка. Въпреки това смятаме, че по-голямата част от политическите партии в България са съгласни по ключови политически приоритети, включително консервативно фискално управление, реформи, необходими за изплащане на средства от ЕС, и присъединяване към еврозоната. Според нас това означава, че следващото правителство вероятно ще поднови усилията за приемане на еврото“, обясняват авторите.

Ние също така вярваме, че европейските институции, преди всичко Еврогрупата, биха могли да позволят на България влизане в еврозоната, дори ако страната не отговаря на критериите за ценова стабилност (един от „критериите за конвергенция“, които България технически трябва да изпълни, за да се присъедини към еврозоната).

Еврогрупата демонстрира подобна гъвкавост преди присъединяването на Хърватия към еврозоната през 2022 г. Ето защо е вероятно България да се присъедини към еврозоната през следващите две години, пише още в коментара на „Ес енд Пи глоубъл рейтингс“.

Ако България стане член на еврозоната, това би могло да подобри ефективността на паричната политика, след като България излезе от своя понастоящем много ограничен режим на парична политика (валутният борд – бел.ред.). Присъединяването към еврото ще намали потенциалните рискове върху валутните резерви на страната, заключават от „Ес енд Пи глоубъл рейтингс“.