сряда, 21 февруари, 2024 година.

Призовавам миньорите и енергетиците, работещи в комплекса „Мини Марица Изток“ да се осъзнаят и да си дадат сметка, че всичко е в техните ръце в защита на техните интереси. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора народният представител от „Възраждане“ от региона Искра Михайлова. Повод за думите ѝ е изказване на Бойко Борисов за среща с министър-председателя Николай Денков, Кирил Петков и Делян Пеевски на тема енергетика и как да не фалира „ТЕЦ Марица изток 2“ и мините. По думите на Борисов, политиците са се разбрали „другата седмица, понеделник – вторник, миньорите да бъдат подкрепени със 160 млн. лв., за да не се случи това. „След това извиках и кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за да предаде на хората, че мислим по въпроса“, уточни Бойко Борисов.

Според Михайлова „положението е критично, ние не вярваме, че настоящото правителството прави нещо в полза запазване на комплекса“. Тя припомни, че през октомври миньори и енергетици за 14 дни бяха блокирали автомагистрала „Тракия“ по време на протест в защита на запазване на комплекса и работните си места. „Сключеното споразумение беше предателство към протеста“, посочи тя и допълни, че „към днешна дата трябваше да има ясно разписани ангажименти и т.нар. пътна карта да бъде наистина пътна карта какво и как се случва по години и по дати, какво и как се случва по отношение на мощностите и въвеждане на друг вид производство на електроенергия в България“, каза Михайлова.

От думите на народния представител „няма яснота как нашият регион продължава да се справя с проблема“. Искра Михайлова заяви, че „стотици миньори са пуснати в принудителни отпуски и ограничаването на мощностите на ТЕЦ-а, е факт“. Според нея „планът за унищожаване на Минно-енергийния комплекс е в действие“.

По време на пресконференцията стана ясно, че „след две седмици партия „Възраждане“ ще започне мащабна предкампания за предстоящите евроизбори“, каза народният представител Даниел Проданов. Той допълни, че до дни партията ще стане част от семейството на групата в европейския парламент „Идентичност и демокрация“.