събота, 2 март, 2024 година.

В работната група, която ежемесечно ще проверява какво е изпълнението на споразумението, ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят. Това уточни на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след среща с премиера Николай Денков и представители на браншови организации от сектора.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов подчерта, че подписаното днес споразумение е било обсъдено с всички членове на Българска аграрна камара. „Това е важно споразумение, което касае абсолютно всички земеделски производители. Приключихме тежък процес, който продължи месец и половина – два“, отбеляза той.

Проданов и Костадин Костадинов, председател на Българска аграрна камара, изразиха надежда споразумението да е в полза на всички земеделски производители.

По думите на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, не слагат точка, а запетайка, тъй като са си оставили доста време за работа в идните месеци.

По-рано днес три браншови организации – на Национална асоциация на картофопроизводителите, Сдружение „Обединени земеделски производители“ и Национален съюз на земеделските кооперации в България, представиха пред министър Вътев исканията си, формулирани в 12 точки, и изложиха проблемите пред фермерите, които искат бързи решения. В тази връзка министър Вътев посочи, че това, което са коментирали днес, съществува в тази декларация – те дублират нещата. „Проблемите на земеделците по нищо не се различават, има други интереси, по които се различават. Относно разплащанията – винаги парите изглеждат по-малко за този, който трябва да ги получи“, обясни той.

По отношение на неодобрението на точки от Стратегическия план за развитие на земеделието, които бяха изказани днес от представители на 26-те браншови организации, несъгласни със споразумението, министър Вътев припомни, че за него отговаря заместник-министър, който идва от една от въпросните организации, визирайки заместник-министър Таня Георгиева. Той допълни, че в Управителния съвет една от другите организации фигурира настоящият директор на Националната служба за съвети в земеделието. Вътев коментира, че разделението в земеделието е със „столетна и по-дълга история“.

По думите му е голяма лъжа, че на някого е бил отказан достъп до министерството. Всеки, който е изпратил писмо с определени проблеми и предложения за тяхното решения, се насрочва час, за да се дискутира. „Ние сме отворени. Всеки, който има конструктивни идеи, нека заповяда. Консултативните съвети също работят“, посочи министър Вътев.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов заяви, че всички финансови параметри от днешното споразумение ще намерят отражение към всички земеделски стопани, независимо в коя браншова организация са. „Всички закони са в контекста на абсолютно всички земеделски производители. Това е един бранш с едни искания“, обясни той.

От думите на министър Вътев стана известно, че към момента по-скоро няма да предприемат действия по отношение на протестиращите, а ще изчакат.