сряда, 19 юни, 2024 година.

Промишленото производство в Италия се понижава неочаквано за втори пореден месец през април, сочат данни на италианската статистическа агенция ИСТАТ (ISTAT), предаде ДПА.

Спадът е от 1 на сто на месечна база след спад от 0,5 на сто през март. Резултатите са на фона на очаквания от икономисти ръст на производството с 0,3 на сто.

Производството на енергийни стоки намалява с 2,1 на сто, а на междинни – с 1,2 на сто.

Данните показват, че производството на капиталови стоки показва лек спад от 0,1 на сто, докато производството на потребителски стоки остава стабилно.

На годишна база спадът в промишленото производство се понижава от 3,2 до 2,9 на сто през март. Спадът се дължи на всички подсектори, особено в областта на енергетиката и потребителските стоки.

Некоригираното индустриално производство се възстанови с 4,7 на сто спрямо миналата година, след спад от 10,3 на сто през предходния месец.

От своя страна промишленото производство във Финландия продължава да намалява през април, макар и с по-бавни темпове в сравнение с март, предаде ДПА, позовавайки се на данни на Статистическата служба на Финландия.

Производствота спада с 6,7 на сто на годишна база през април, след свиване от 9,1 на сто преди месец.

Продукцията, произведена в сектора на добива и кариерите, една от основните индустрии в страната, е намаляла с 1,2 на сто на годишна база през април, докато сегментът на комуналните услуги показва рязко увеличение от 8,6 на сто.

Данните показват, че производството бележи леко увеличение от 0,4 на сто.

На месечна база индустриалното производство се възстанови с 0,1 на сто през април спрямо спад от 4,8 на сто през март.