понеделник, 22 юли, 2024 година.

Промишленото производство в Италия се е завърнало към растеж през май, след като през предходните два месеца отбеляза понижаване. Това сочат данните на италианската статистическа агенция „Истат“ (Istat), публикувани днес и цитирани от агенция АНСА.

Обемът на продукцията на италианското промишлено производство се е увеличил спрямо април със сезонно коригиран темп от 0,5 процента на месечна основа.

В почти всички промишлени сектори се отчита оживление, с изключение на производството на капиталови стоки, отбелязва италианската статистическа агенция.

На годишна основа – спрямо май 2023 г., промишленото производство в Италия бележи спад с 3,3 процента, посочва още „Истат“.

В началото на юни агенцията съобщи, че обемът на промишленото производство в Италия се е свил с 1 процент през април на месечна основа.

Анализатори на Ай Енд Джи (ING) посочват на сайта на нидерландската банка, че най-новите данни за италианското промишлено производство съответстват на прогнозите им, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия през второто тримесечие на 2024 г. ще бъде под равнището, постигнато през януари-март. Тогава БВП на Италия нарасна с 0,3 на сто спрямо последното тримесечие на 2023 г., съобщи по-рано европейската статистическа агенция Евростат.