петък, 24 май, 2024 година.

Руският президент Владимир Путин е днес и утре на визата в Китай, първо посещение в чужбина след началото на петия му мандат, но във водената от него делегация липсва един важен представител на руския икономически елит – главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер, съобщава Ройтерс.

В специално съобщение най-голямата компания за природен газ в света изтъква, че Милер не е пътувал до Китай, тъй като е имал срещи с високопоставени ирански представители.

„Алексей Милер води разговори с ирански лидери по време на визитата на Путин в Китай“, се посочва в съобщението. От него обаче не става ясно за какво точно става дума по време на разговорите. Милер е от сряда в Техеран и се е срещнал с първия вицепремиер Мохамед Мохбер и иранския министър на петрола Джавад Овджи.

„Газпром“ контролира 16 на сто от глобалните резерви от природен газ и доскоро беше толкова могъща, че беше считана за своеобразна държава в държавата. Но загубата на европейския пазар заради руската инвазия в Украйна й се отрази зле.

Износът на компанията спадна до най-ниското ниво за последните 30 години, а наскоро компанията обяви нетна загуба от 629 милиарда рубли (6,9 милиарда долара) за 2023 г., първа от 20 години насам.