понеделник, 4 март, 2024 година.

Включването на представители на енергийния сектор в 28-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (КОП28), която се проведе в Дубай през декември 2023 г., е направило „нейния дневен ред по-смислен“. Това посочи днес Султан ал Джабер, президент на КОП28, министър на индустриите и високите технологии и ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби, предаде Ройтерс.

„Историята ще помни, че това беше първият КОП, на който бе постигнато споразумение за преход от изкопаемите горива (към възобновяеми енергийни източници – бел. ред.)“, заяви Султан ал Джабер пред Световната правителствена среща, която започна днес в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Представители на почти 200 страни, които участваха в КОП28, постигнаха през декември 2023 г. споразумение да започне ограничаване на използването на изкопаеми горива, за да бъдат предотвратени най-негативните ефекти от изменението на климата.

„Трябва да покажем, че едно безпрецедентно споразумение може да доведе до действия, които не са предприемани досега. Ние сме това, което правим, а не това, което казваме“, посочи днес президентът на КОП28.

Природозащитници и активисти за опазване на климата отправиха критики към 28-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Те посочиха, че тя се е провела в Обединените арабски емирства, които са сред водещите петролни износители и са част от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), отбелязва Ройтерс.