вторник, 16 юли, 2024 година.

Два правителствени регулатора глобиха американската банка „Ситигруп“ (Citigroup) със 135,6 милиона долара късно снощи, заявявайки, че банката не е постигнала достатъчен напредък в разрешаването на дългогодишни проблеми с вътрешния контрол и риска, предаде Асошиейтед прес. Това е голям удар за Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на банката, която заложи кариерата си на това да направи финансовата институция с по-ясна организация.

Глобите са наложени от Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) и Службата за контрол на валутата (OCC), които заявиха в отделни съобщения, че „Ситигруп“ не е изпълнила задълженията си, произтичащи от заповед за съгласие от 2020 година, свързана с рисковете и проблемите с контрола на банката. Въпреки че регулаторите заявиха, че банката е постигнала напредък, все още финансовата институция има значителни проблеми, които принудиха Службата за контрол на валутата и УФР да наложат допълнителни санкции.

„Ситибанк“ трябва да премине през своята трансформация и да се справи своевременно с дългогодишните си недостатъци“, каза в изявление изпълняващият длъжността контрольор на валутата Майкъл Дж. Хсу.

От своя страна Джейн Фрейзър призна в изявление, че банката не е постигнала достатъчно бързо напредък и че е възможно „Ситигруп“ да бъде по-малко рискова.