четвъртък, 23 май, 2024 година.

Русия ще гарантира стабилността на пазара на обогатен уран въпреки обявеното американското ембарго върху вноса от Русия, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС, предаде Ройтерс. Забраната трябва да влезе в сила на 11 август.

„Обсъждаме ситуацията около забраната за внос на уран. Ще намерим възможност да обезпечим устойчивостта на пазарите и да защитим руското ядрено производство, което практически по всички направления показва най-добри показатели в целия свят по отношение на ефективността и технологичното развитие“, посочва Рябков.

По думите му отдавна е ясно, че САЩ ще предприемат подобно действие. „Този антируски ход загърбва и здравия смисъл, и съображенията за икономическа целесъобразност“, каза Рябков. „САЩ не за пръв път са готови „да се прострелят в крака“, за да ни навредят. Те няма да успеят да ни навредят, но ще нанесат щети сами на себе си“.

Преди няколко дни президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, забраняващ вноса на нискообогатен уран, произведен в Русия или от която и да било руска компания.