неделя, 21 юли, 2024 година.

Руската държавна корпорация „Ростек“ обяви днес, че е провела успешно изпитания на бронирана обшивка, чиято цел е да защитава критична инфраструктура от атаки с дронове, гранати и куршуми, предаде Ройтерс.

„Ростек“ съобщи, че всяка плоскост, част от обшивката, тежи 30 кг. Подобни плоскости могат да бъдат монтирани на съоръжения за съхранение на петрол и газ, депа за амуниции и енергийна инфраструктура.

Според корпорацията плоскостите могат да предложат защита срещу дронове с изглед от първо лице (FPV) – малки дронове, произведени първоначално за лична употреба от гражданите, но променени впоследствие за използване на бойното поле.

Украйна засили атаките си срещу петролни рафинерии в Русия, вторият по големина износител на петрол в света, от началото на годината в опит да намали приходите от енергия на Москва, които изразходва за военни цели.

Руските компании разработват начини за защита на инфраструктурата от подобни атаки с дронове, а в някои случаи казват, че са разположили гигантски метални мрежи, за да покрият петролните рафинерии.

Руски компании работят по разработването на начини за защита на инфраструктурата от атаки с дронове и в някои случаи твърдят, че са разположили гигантски метални мрежи, за да предпазят петролните рафинерии.

Високопоставено лице от руското енергийно министерство обяви по време на парламентарно заседание през март, че има планове да защити петролните си и газови съоръжения с ракетни системи.