четвъртък, 18 април, 2024 година.

Инфлацията в еврозоната се забави изненадващо през март до 28-месечното дъно от 2,4%, достигнато през ноември 2023 г., докато осреднените пазарни очаквания бяха за нейна стабилизация на февруарското ниво от 2,6%, показват предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,8% спрямо февруари, когато нарасна с 0,6 на сто.

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) също продължава да отслабва спрямо година по-рано до 2,9% от 3,1% през февруари, достигайки най-ниско ниво от февруари 2022 г. насам. Пазарните очаквания обаче бяха за по-умерено забавяне на основната инфлация до 3,0 на сто.

Графика на инфлацията в еврозоната (спрямо година по-рано)

По-силното забавяне на инфлацията в еврозоната към целевото ниво на Европейска централна банка от 2% е в подкрепа на очакванията, че ЕЦБ ще започне да намалява рекордно високите лихви през юни.

За спада на инфлацията през март допринася поредното намаляване на енергийните цени (с 1,8%, но след спад с 3,7% през февруари), по-слабият ценовия растеж при храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия (с 2,7% спрямо 3,9% месец по-рано), както и на цените на неергийните индустриално произведени стоки (с 1,1% след 1,6% през февруари).

В същото време обаче инфлацията в сектора на услугите остава стабилно на ниво от 4% за трети пореден месец, но това е малко вероятно да отслаби очакванията за първо понижение на лихвите на ЕЦБ през юни, като сигнал за това се очаква да бъде даден по време на заседанието на централната банка през следващата седмица (на 11-ти април).