събота, 2 март, 2024 година.

Само една четвърт от анализаторите предвиждат икономиката на САЩ да изпадне в рецесия тази година, сочат данните от проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Участниците в допитването, проведено от американската Национална асоциация за бизнес икономика, обаче предвиждат инфлацията в САЩ да скочи до над 2,5 на сто на годишна основа през 2024 г. Това е над равнището на годишна инфлация от 2 на сто, към което се стреми Управлението за федералния резерв (УФР) на САЩ, посочва АП.

Преди година по-голяма част от анализаторите очакваха американската икономика да изпадне в рецесия на фона на последователното повишаване на основните лихвените проценти от страна на УФР.

Икономиката на САЩ е най-голямата в света. Икономическите анализатори, участвали в проучването на американската бизнес асоциация, определят вътрешнополитическите и геополитическите рискове като ней-сериозното предизвикателство за нейното развитие. Те посочват като най-обезпокоителна опасността от провокирането на военен конфликт от страна на Китай в Тайван, който управляващите в Пекин смятат за китайска територия.