вторник, 16 юли, 2024 година.

Технологичната компания „Самсунг“ (Samsung) облича своите преносими устройства с най-новата модна тенденция в технологиите – изкуствения интелект, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейският гигант в електрониката обяви днес, че както първият му премиум смарт часовник, така и интелигентният пръстен, предвестник на навлизането му в нова пазарна ниша, ще включват функции с изкуствен интелект, които да помогнат на хората да следят за здравословното си състояние. Компанията представи и двата си нови сгъваеми телефона – „Галакси Зет Фолд 6“ (Galaxy Z Fold 6) и „Галакси Зет Флип6“ (Galaxy Z Flip6).

Както „Галакси уоч ултра“ ( Galaxy Watch Ultra), на цена от 650 долара, така и „Галакси ринг“ (Galaxy Ring), на цена от 400 долара, са допълнителна разработка на инициативата, която „Самсунг“ стартира преди шест месеца, когато представи първите си смартфони, включващи технологията с изкуствен интелект като основна атракция.

Смарт часовникът от висок клас струва почти два пъти повече от последния стандартен модел на компанията – „Галакси уоч 7“ (Galaxy Watch 7), който ще се продава за 350 долара.

Свързването на изкуствения интелект с основните устройства, които хората използват, набира все по-голяма скорост. Технологията вече присъства в смартфони, произведени от „Гугъл“ (Google) и „Епъл“ (Apple), които се конкурират със „Самсунг“, както и в най-новите персонални компютри, захранвани от софтуера „Уиндоус“ (Windows) на „Майкрософт“ (Microsoft).

Внедряването на изкуствения интелект в новите часовник и пръстен на „Самсунг“ е тясно фокусирано върху подобряването и поддържането на личното здраве – основната причина повечето хора да купуват преносими умни технологии.

И часовникът, и пръстенът на „Самсунг“ разчитат на изкуствения интелект за по-доброто анализиране на биометричните данни на лицето, носещо устройствата, за да персонализират оценките за благосъстоянието му чрез „енергиен резултат“, който ще дава оценки по скала от 1 до 100 и препоръки чрез виртуален фитнес треньор. По-голямата част от информацията ще се събира на самите устройства. Някои резултати обаче ще изискват анализ чрез центрове за данни. Сигурността на тези данни „Самсунг“ оприличава на „виртуален Форт Нокс“.

Смарт часовникът обаче се позиционира на много по-конкурентен пазар, на който в момента властва „Епъл“, насочила фокуса си върху върху здравните функции още при навлизането си на пазара преди десетилетие. Над 60 милиона души вече използват приложението „Самсунг хелт“ (Samsung Health), което работи в тандем със смарт часовниците на компанията.

Ползите за здравето от преносимата технология насърчиха повече хора да купуват смарт часовници, като световните продажби на устройствата се очаква да достигнат около 29 милиарда долара тази година, според прогнозата на компанията за проучвания „Гартнър“ (Gartner). Това означава, че хората ще носят приблизително 164 милиона нови смарт часовници на китките си тази година, като „Гартнър“ прогнозира, че годишният обем на продажбите ще нарасне до 195 милиона през 2028 г.

„Самсунг“ вероятно ще се сблъска с повече предизвикателства на пазара на смарт пръстени, въпреки че конкуренцията там не е голяма. Понастоящем в този сегмент има само стартъпи като „Оура“ (Oura) и „РингКон“ (RingConn), които не са постигнали значителен пробив.

„Гартнър“ очаква малкият сегмент, който включва и интелигентните пръстени, да генерира 2,4 милиарда долара продажби тази година и евентуално да нарасне до около 4,6 милиарда долара през 2028 г.

Въпреки че ще се предлага в девет различни размера „Галакси ринг“ работи само с един вид софтуер – операционната система „Андроид“ (Android) на „Гугъл“ (Google). Това изключва заможните потребители, които притежават „айФон“ (iPhone) и често се интересуват от нови технологии като „умния“ пръстен. Той изисква по-рядко презареждане, оборудван е с батерия, която може да издържи от шест до седем дни, преди да се наложи да бъде презареден.

„Самсунг“ прави и нов опит да привлече повече потребители към сгъваемите телефони, като представи новите „Галакси Зет Фолд 6“ (Galaxy Z Fold 6) и по-малкия „Галакси Зет Флип6“ (Galaxy Z Flip6). „Галакси Зет Фолд 6“ е оборудван с два екрана, които могат се съединяват при разгръщане, така че устройството да се превърне в своеобразен таблет. Това е концепция, която „Самсунг“ прокарва от 2019 г. с минимален успех. Компанията продължава да подобрява устройството с по-добра камера и функции с изкуствен интелект. Моделът „Галакси Зет Фолд 6“ (Galaxy Z Fold 6) ще се продава за 1899,99 долара.

По-малкият сгъваем „Галакси Зет Флип6“ има по-дълъг живот на батерията, камера с по-висока разделителна способност и нова парна камера, която да не позволява прегряването на телефона. Той ще се предлага на цена от 1099 долара.