понеделник, 20 май, 2024 година.

Състоянието на енергопреносната мрежа във Варна е фактор, който забавя привличането на инвестиции към града, каза днес кметът Благомир Коцев. Той уточни, че присъединяването към нея е трудно и това отблъсква бизнеса. Администрацията ще прави срещи с енергийното дружество, за да се търсят варианти за разрешаването на проблемите, посочи кметът, като уточни, че варненци също трябва да са наясно с тях.

Перспективите пред Варна Коцев коментира днес на бизнес форум, организиран от вестник „Капитал“. В срещата се включиха кметове на черноморски общини, предприемачи, представители на институции, на неправителствения сектор.

Коцев посочи, че акцент за администрацията е подобряването на градската среда, включително зелената система на града, чистотата, инфраструктурата. Той допълни, че ремонтите изнервят много варненци, като живеещите в отделни зони вече започнаха протести. По думите му общината работи активно за разрешаването на този проблем, провеждат се редовни срещи с фирмите изпълнители. Пътните ремонти трябва да приключат поетапно до края на годината, като за големия проект на „ВиК“ вече ще има публична информация къде и какво предстои, допълни Коцев.

Като приоритетни проекти за града той посочи изграждането на два нови парка в район „Младост“, както и нови сгради за Математическата гимназия и за Регионалната библиотека. За културното средище кметът уточни, че строителната площадка трябва да бъде открита най-късно до края на юли, но това може да стане, ако няма обжалвания на обявената обществена поръчка за изпълнител. Строежът на новата сграда на гимназията може да започне, ако държавата се съгласи отново да предостави на Варна необходимия терен.

За потенциалното създаване на Икономическа зона Коцев коментира, че има много запитвания от инвеститори. По думите му целта е във Варна да бъдат привличани чисти производства и иновативни компании.