понеделник, 17 юни, 2024 година.

Австралийската компания за проучване и производство на петрол „Уудсайд енерджи“ (Woodside Energy) обяви, че е започнала да добива петрол от находището „Сангомар“ (Sangomar) край бреговете на Сенегал, което включва страната в списъка на производителите на течни изкопаеми горива, предаде Франс прес.

„Уудсайд“ осъществи първия добив на петрол от находището „Сангомар“, успешно завършвайки доставката на първия офшорен петролен проект в страната“, се казва в прессъобщение на компанията.

Австралийската компания управлява находището заедно със Сенегалската петролна компания (Société des Pétroles du Sénégal), част от „Петросен груп“ (Groupe PETROSEN).

Полето на дъното на океана, намиращо се на около 100 км южно от Дакар, съдържа петрол и газ. Проектът има за цел да достигне производство от 100 000 барела дневно.

Този първи добив от „Сангомар“ предшества въвеждането в производство на друг проект – на „Грейтър тортю ахмейм“ (Greater Tortue Ahmeyim – GTA) на границата с Мавритания, разработен от британската „Бритиш петролиъм“ (BP), американската петролна компания „Космос Енерджи“ (Kosmos Energy), мавританската „Сосиете моританиен дез идрокарбюр“ (Société mauritanienne des hydrocarbures – SMH) и „Петросен“, и който се очаква да произвежда около 2,5 милиона тона втечнен природен газ годишно. Добивът на петрол и газ в Сенегал ще бъде предназначен за износ и вътрешно потребление.

Той обаче няма да достигне нивата на, например, Нигерия, но въпреки това страната очаква приходи за милиарди долари, както и ускорена трансформация на икономиката си, посочва Франс прес.