вторник, 16 юли, 2024 година.

Старата датска фондова борса ще бъде възстановена след опустошителния пожар, унищожил половината от сградата и повредил сериозно останалата, обяви днес собственикът на знаковата за Копенхаген сграда, цитиран от ДПА.

Избухналият вчера пожар в 400-годишната сграда, който прекърши и събори шпила й в сцена, наподобяваща пожара в парижката „Нотр Дам“ през 2019 г., продължаваше да гори на труднодостъпни места 24 часа по-късно.

Когато пламтящият шпил се е сринал на земята, орнаментираният метален връх, намиращ се на височина от 52 метра, е бил намерен и ще бъде върнат на точното си място, заяви Датската търговска камара, която е собственик на сградата.

„В шест часа тази сутрин срещнах пожарникар, който ми даде това (…) върха на фондовата борса“, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на търговската камара Браян Микелсен, държейки металното парче.

„Това ми дава надежда, тъй като решихме да изградим наново фондовата борса, тъй като като тя е част от историята на Европа като континент, занимаващ се с търговия“, заяви той.

Микелсен отказа да коментира каква е застрахователната политика по отношение на сградата, в която вече не се помещава фондовата борса, а служи като централа на Търговската камара.

Мирис на изгоряло се носеше във въздуха днес, докато пожарникарите продължаваха да изливат вода върху сградата през рухналия покрива, а димът все още се издигаше от отломките, отбелязва Ройтерс.

Букет слънчогледи бе положен пред сградата, която бе предмет на мащабен процес на реставрация, когато избухна пожарът.

Полицията, която разследва инцидента, обяви, че може да минат месеци, преди да бъде открита причината за пожара, при който не е пострадал никой.

Едва половината от сградата в стил нидерландски ренесанс е била спасена, макар че са нанесени допълнителни щети от водата, която пожарникарите изсипват, за да потушат пожара.