вторник, 16 юли, 2024 година.

В България носители на еко-етикета „Зелен ключ“ са шест хотела, съобщи днес Станимир Георгиев, председател на Движението „Син флаг“, което отговаря и за програмата за сертифициране на туристическите обекти. Той припомни, че такъв сертификат получават само местата за настаняване и заведенията, отговарящи на цял набор от екологични изисквания. Получаването на етикета гарантира, че обектът полага грижа за околната среда, както и социална отговорност. На практика „Зелен ключ“ е международен еталон за устойчиво управление и практики в дейността на хотелите и заведенията, обясни Георгиев. И припомни, че сертификатът се присъжда за период от една година.

Първият български хотел, носител на еко етикета, е „Интерконтинентал“ – София. Сред заслужилите го сега се нареждат комплекс „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк“ в с. Топола, СПА комплекс „Катарино“ в Разлог, хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня, комплекс „Форест Хаусис“ в Годеч и хотел „Руди“ в с. Горно Драглище. Всички са преминали успешно през акредитацията и са изпълнили критериите за намаляване на вредните си отпечатъци върху околната среда. Обектите – лидери в зеления туризъм, постигат устойчиво пестене на ресурси и подобряват управлението си, което увеличава и икономическия им успех.

За БТА Георгиев коментира, че се увеличава броят на чуждестранните и българските туристи, които търсят предварително информация кои обекти за настаняване са носители на „Зелен ключ“. По думите му това е валидно особено за фирмите, които организират корпоративни събирания и конференции. Тези компании имат стриктни изисквания към местата, където гостите се настаняват, допълни Георгиев.

Той каза още, че много от международните хотелски вериги променят политиката си и налагат изисквания техните представители в отделните държави да бъдат носители на еко етикета. По думите му тази политика трябва да бъде реализирана най-късно до 2030 година.

Георгиев подчерта още, че с директива, приета от Европейския парламент, не се позволява продукти и услуги да се рекламират като „екологични“, без наличие на документ от сертифициращ публичен орган или организация. Програма „Зелен ключ“ е управлявана от Фондацията за екологично образование, която е най-голямата световна екоорганизация с над 100 членове от 81 страни, а неин пълноправен член и представител за България е Българско движение „Син флаг“.