четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Производителността в нидерландската промишленост намалява за десети пореден месец през април, сочат данни на статистическата агенция на страната.

Общата производителност е намаляла с 3,5 на сто спрямо април миналата година, но се е увеличила с 0,4 на сто на месечна база.

Производството на електрически уреди и електроника, химикали и метали обаче сочи в обратна посока и расте с 5 на сто. Във всички останали сектори производителността е по-ниска в сравнение с предходната година.

Спадът продължава тенденцията, започнала през април миналата година след две години на растеж, когато индустрията се възстановяваше от спада на пандемията.

Според статистическата агенция на Нидерландия цифрите са изкривени от спада с 38,2 на сто в транспорта и ремонта на машини, където една нидерландска компания е имала изключително висока производителност преди година.

Статистическата агенция допълва, че Нидерландия продължава да бъде засегната от спада в германската промишленост.

Повратната точка за спиране на спада е може би близо, пишат нидерландски медии.

През май нидерландските производители са по-малко негативно настроени, отколкото през април и са по-позитивно настроени по отношение на очакваното производство, сочат още данните на статистиката.