четвъртък, 18 април, 2024 година.

Енергийната ефективност като бизнес модел е много по-голяма и по-обемна от това, което отделя държавата като средства. Това стана известно от думите на Йордан Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация „Изолации в строителство“, при откриването на изложението Архитектурно-строителна седмица в Интер експо център. В рамките на форума, който ще продължи до 6 април, са организирани и изложението на едрогабаритната строителна техника и механизацията АТЕСТ Експо и форматът Green Energy, насочен към енергийната ефективност.

Средствата, които са отделени от държавата за енергийна ефективност, не са толкова много, но все пак са значителни – повече от 1,5 млрд. лева, но не разчитаме само на тях, посочи Николов и изтъкна, че масово хората сами си изолират къщите, апартаментите, сменят дограмата. Така че енергийната ефективност на бизнес модел е много по-голяма и много по-обемна от това, което отделя държавата, обобщи експертът.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на едра строителна техника Борислав Тодоров посочи, че един от най-големите възложители на бранша е държавата и напомни, че очакванията са за тази година за инфраструктурно строителство да бъдат отделени 8 млрд. лева. Той прикани строителните фирми да се възползват от предложенията по време на изложението преди държавата да е отпуснала тези средства, защото машините вероятно ще им трябват. Само тези четири дни ще можете свободно да си поиграете с големите багери и строителна техника, която е разположена на външните площи, пошегува се Тодоров.

Председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Марин Гергов посочи, че след кризата, свързана с КОВИД-19, бизнесът се съживява, а Ивайло Иванов, управител на Интер еспо център, отбеляза, че това е най-мащабното издание на строителната седмица за последните 15 години с участието на над 180 фирми от повече от десет страни.

Архитектурно-строителната седмица е място за контакти, показваме нови неща – иновациите и тенденциите, каза инж. Любомир Качамаков, председател на Областното представителство – София на Камарата на строителите в България, съорганизатор на изложението. Да си пожелаем да имаме добра инвестиционна среда, повече да се инвестира в машини, строителство, нови технологии, каза инж. Качамаков.