петък, 14 юни, 2024 година.

Управлението за федерален резерв на САЩ се събира днес на поредната си двудневна среща, посветена на паричната политика, от която обаче не се очаква да доведе до промени в нивата на лихвените проценти, съобщават американски медии.

Анализаторите все пак очакват срещата да хвърли известна яснота кога може да се очаква първото намаление на основните лихви, като залозите са това да стане най-рано през есента.

Според пазари и експерти шансовете са намаление на лихвите утре възлизат на едва 2,2 на сто. В края на март те се оценяваха на над 70 процента.

Не са големи надеждите за стъпка надолу и на срещата на 30-31 юли. Пазарите оценяват шансовете това да се случи на 8,2 на сто. В края на март залозите бяха от 83,7 на сто за намаление от 25 базисни пункта и от 35,4 на сто за спад от 50 базисни пункта.

За срещата в средата на септември обаче надеждите растат до 50 на сто шанс за спад на лихвите от 25 базисни пункта. През март шансовете това да се случи бяха от 95,8 на сто.

„Ястребите“ и „гълъбите“ сред членовете на УФР продължават да спорят не само кога да намалят лихвите, а дали изобщо да го сторят преди края на годината. Според „гълъбите“ това трябва да се случи поне два пъти, а според ястребите – най-много веднъж.

Известна светлина върху бъдещите стъпки на УФР се очаква да хвърли изявлението на председателя на централната банка Джером Пауъл веднага след края на заседанието.