понеделник, 15 април, 2024 година.

Украйна очаква да бъде възстановена значителна част от износа на електроенергия в сряда, но обемите все още са доста под нивата преди последните ракетни атаки на Русия срещу украинската електроенергийна система. Това съобщи украинското министерство на енергетиката, съобщава Ройтерс.

Вносът на електроенергия в Украйна достигна рекордно високо ниво в края на март, след като поредица от руски ракетни удари по критична инфраструктура причини прекъсвания на тока в много региони, напомня агенцията.

Атаките, най-голямата от които беше на 22-ри март, причиниха големи щети на съоръженията за генериране и пренос, принуждавайки Киев да спре износа на електроенергия и да разчита на вноса.

„Не се очаква недостиг на електроенергия. Енергийната система на Украйна е стабилна и балансирана“, се казва в изявление на министерството.

Износът на електроенергия се очаква да достигне в сряда 1487 мегаватчаса (MWh). Министерството каза, че Украйна също така може да внесе 5415 Mwh в периоди на максимално потребление.

Според министерството, Украйна е внесла 10 867 Mwh във вторник, като не е осъществила износ.

Ръководителят на националната мрежова компания „Укренерго“ (Ukrenergo) Володимир Кудрицки каза пред Ройтерс в понеделник, че последните руски атаки са причинили значителни щети на енергийната система, но е малко вероятно да има пълен колапс.

Енергийната система на Украйна е далеч от колапс въпреки седмици на руски въздушни удари