четвъртък, 18 април, 2024 година.

Активността в сферата на услугите на Китай се ускори през март за пръв път от три месеца насам благодарение на най-солидното нарастване на новите бизнес поръчки от началото на годината, което е сигнал за колебливо възстановяване на бизнес нагласите във втората по големина икономика в света, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и S&P Globul.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се повиши през март до 52,7 пункта спрямо тримесечното февруарско дъно от 52,5 пункта. Това представлява експанзия на бизнес активността в услугите за 15-и пореден месец на фона на подобрение на търсенето и на усилията за развитие на бизнеса, като експортните поръчки се повишиха с най-силно темпо от 9 месеца насам.

Заедно с оповестените по-рано тази седмица по-добри от очакваното проучвания за промишлената активност, днешните данни са ново доказателство, че важни части от китайската икономика набират скорост през първото тримесечие.

Повишаване на промишлената активност в Китай през март

Съставният (общият) PMI индекс, включващ както активността в промишлената, така и в сферата на услугите нарасна през март до 52,7 пункта от 52,5 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от май 2023 г. насам.

„Пазарните настроения като цяло бяха оптимистични. Анкетираните компании изразиха увереност за следващата година, като запазиха показателя, проследяващ бизнес очакванията за бъдеща активност в експанзивна територия. Въпреки това, показателят е под негово средно историческо ниво“, коментираха проучването от Caixin Insight Group.