вторник, 23 април, 2024 година.

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев обсъди бъдещето на индустрията за преработка на плодове и зеленчуци в България с представители на бранша, които са организатори на срещата – Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) и Асоциация „Традиционни български консерви“ (АТБК). Събитието се провежда днес в комплекс „Старосел“, село Старосел, област Пловдив.

„Борим се всеки сам да оцелява и сблъсквайки се с проблемите на този индивидуализъм, започваме да търсим причините извън себе си, а те са в нас – нямаме си доверие, не се кооперираме, не признаваме успеха на другия. У нас имаме манталитетен проблем, който не се решава с приказки, а с осъзнаване какъв е най-успешният път към пазара“, каза Кирил Вътев по време на срещата.

„Понякога се чувствам заложник на претенции, които са несъстоятелни, които са забравили, че има и пазар – как стоиш на пазара и как стигаш до него. Проблеми, които произтичат от това, че не умеем да се кооперираме, да се сдружаваме и не осъзнаваме каква синергия можем да направим и колко по-успешни можем да бъдем на пазара“, коментира още министърът. По думите му всички в сектора на земеделието и храните се конкурират с много добре организирани, много добре структурирани кооперативи, с много дълбок маркетинг, много добре знаят къде с какво отиват и печелят позиции.

Димитър Ангелинов, председател на Асоциация „Традиционни български консерви“, се присъедини към мнението на министър Вътев, че „без коопериране сме никои“. По думите му, за да се развива една икономика, са необходими 3 неща – евтини суровини, евтина работна ръка и добра комуникация с държавата и оттам нататък висока производителност. „Евтини суровини отдавна в България няма, евтина работна ръка също. Остава да търсим максимална производителност“, посочи Ангелинов. Той допълни, че проблемът не е само български, а европейски, но не се ли обединят всички заедно, няма да постигнат резултати.

„След усилията, които положихме, тази година проблемът с доматите за преработка в България е почти решен. Заводите миналата година бяха на 60 процента, тази са на 95 и даже отказват да изкупуват домати“, заяви председател на Асоциация „Традиционни български консерви“, допълвайки, че при него идват хора, които казват, че са готови да инвестират в нови заводи за преработка, ако нещата продължават така. Той изрази убеждение, че до няколко години ще направят огромна стъпка и с пипера, и с патладжана, за да спрат преработвателните предприятия да купуват плодове и зеленчуци от трети страни или други страни от ЕС.

Инж. Стойко Кировски, председател УС на СППЗ, информира, че са избрали датата 4 април за днешното събитие, защото на нея преди 125 години е издадено строително разрешение за първата консервна фабрика в България. „Мисля, че консервната промишленост заслужава такъв ден, защото създаваме работни места, особено на местата, където има демографски срив, създаваме голяма придадена стойност на продуктите, които произвеждаме“, подчерта Кировски.

Той връчи удостоверенията за членство на най-новия член на СППЗ – стъкларския завод „Рубин“.