понеделник, 22 юли, 2024 година.

Около 1400 делегати от 193-те държави членки на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) се събраха за 65-ата Генерална Асамблея на Организацията, която се провежда в Женева, Швейцария. Председателят на Патентно ведомство Оля Димитрова е част от българската делегация, в която влизат посланик Юрий Щерк, постоянен представител на Република България в ООН и другите международни организации, Люцкан Петров, съветник в Мисията в Женева, и Вероника Тодорова, главен секретар на Патентно ведомство, съобщиха от ведомството.

Генералната Асамблея ще се проведе в периода от 9 до 17 юли в сградата на СОИС в Женева. Асамблеята събира делегати и дипломати от постоянните представителства на държавите членки на СОИС за обмяна на опит, споделяне на постигнати цели и набелязване на нови стратегии за подобряване на интелектуалната собственост в глобален план.

Генералният директор на СОИС Дарен Танг откри Асамблеята с призив към делегатите „да работят в дух на консенсус, особено сега, когато предстоят преговорите по линия на новото законодателство за дизайните Design Law Treaty през ноември в Рияд.

По традиция, по време на Асамблеята ще бъдат проведени различни културни мероприятия, както и такива, фокусирани върху технологиите и иновациите.