вторник, 16 юли, 2024 година.

Великобритания вероятно ще загуби един от всеки шест от своите милионери до 2028 година. Броят на милионерите обаче ще нарасне в други страни, включително в САЩ и Тайван, според доклад на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS), публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Докладът „Световно управление на богатството“ (Global Wealth Management) за 2024 година разглежда броят на хората по света с активи за над 1 милион щатски долара. Според заключенията от него броят на милионерите във Великобритания ще намалее със 17 на сто – от 3 061 553 през миналата година до 2 542 464 през 2028 година. В доклада на Ю Би Ес за същия период се прогнозира и спад на милионерите в Нидерландия с 4 на сто – от 1 231 625 до 1 179 328 човека.

Пол Донован, главен икономист на Ю Би Ес, заяви, че намаляването на броя на милионерите във Великобритания отчасти отразява факта, че страната е трета в света по брой на милионерите, като в момента те са „непропорционално много“.

„Очевидно сте били свидетели през последните няколко години на последиците във Великобритания, произтичащи от санкциите срещу Русия, които се наблюдаваха и в други страни“, каза той по време на пресконференция.

Донован допълни, че решението на Великобритания да отмени предоставянето на така наречения „нон-дом“ (non-dom – данъчни предимства в държавата на пребиваване, позволяващ на богатите, често чуждестранни жители, да избягват данък върху доходите в чужбина), също е имало „малък ефект“.

„Милионерите, които не са местни жители, световното население, което постоянно се променя, ще търси места с ниски данъци през цялото време“, каза той, добавяйки, че това „не е функция на политиката на Великобритания сама по себе си“, а отразява „притегателен ефект“ на други страни, посочвайки Дубай и Сингапур.

Британската компания за недвижими имоти „Уинкуърт“ (Winkworth) заяви днес, че търсенето на имоти от висок клас е било намалено следствие на данъчните политики, насочени към богатите хора, както и от предложението на новото лейбъристко правителство да облага с данъци частните училища.

Докладът на Ю Би Ес прогнозира, че общият брой на милионерите в САЩ ще нарасне с 16 на сто до 2028 г. спрямо 2023 г., в Германия с 14 на сто, във Франция също с 16 на сто, в Япония с 28 на сто, в Испания с 12 на сто и в Италия с 9 на сто.

Според прогнозата на доклада, до 2028 година броят на хората, чиито активи надхвърлят 1 милион щатски долара, ще се увеличи в 52 от 56-те пазара, разглеждани в доклада.

Най-силен ръст на милионерите от 47 на сто се очаква да бъде регистриран в Тайван, движен от индустрията за микрочипове в страната.