вторник, 5 март, 2024 година.

Безалкохолни или червени вина, които могат да се дегустират охладени. Винопроизводители от цял свят се събират в Париж на ежегодно изложение и освен традиционните вина ще предложат и продукти, които, както се надяват, ще отговорят на вкуса на любителите, консумиращи все по-малко от тази напитка, предаде Франс прес.

За 5-то издание на салона „Венекспо Париж“ (Vinexpo Paris), най-голямото изложение за производителите на вино и спиртни напитки във Франция, около 3900 изложители ще посрещнат от днес до сряда (14 февруари) производители, износители, ресторантьори и сомелиери.

Очаква се изложбеният център „Порт дьо Версай“, в южната част на френската столица, да бъде посетен от около 40 000 души.

Създаден през 2019 г., салонът привлича все повече международни изложители. Отделеното за тях пространство сега е увеличено със 72 на сто спрямо миналата година.

За първи път ще присъстват официални делегации от Австралия и Нова Зеландия, а италианските изложители ще разполагат с цяла зала.

„Някои малки вносители нямат средства да посещават изложения в различни страни, ето защо трябва да им предложим възможността да правят бизнес на едно място“, заяви Родолф Ламейз, генерален директор на организатора на изложението „Венекспозиум“ (Vinexposium).

Според него секторът на вината и спиртните напитки се намира в „повратна точка“. Освен влиянието на климатичните промени върху вината лозарите се сблъскват с общо увеличение на разходите им, с кризата на покупателната способност и геополитическите опасности.

Поради икономически причини или в интерес на умереността има тенденция потреблението на вино да се понижава в световен план, както във Франция, където се е свило със 70 на сто за 60 години.

През 2022 и 2023 г. Франция е изнесла напитки на обща стойност от над 20 милиарда евро.