събота, 20 април, 2024 година.

Продажбите на „Волво карс“ (Volvo Cars) са били рекордно високи през март, тласнати нагоре от пуснатия наскоро от шведския производител изцяло електрически малък спортен високопроходим автомобил (SUV) – EX30. Това съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на „Волво карс“, след което акциите на компанията скочиха с над 4 на сто тази сутрин.

Продажбите през март са нараснали с 25 на сто спрямо същия месец година по-рано – до 78 970. Това е най-високото ниво на месечни продажби, регистрирано някога от „Волво карс“. Общите продажби на марката през първото тримесечие са нараснали с 12 на сто.

„Волво карс“, която е мажоритарна собственост на китайската „Джийли Холдинг“ (Geely Holding), обяви, че продажбите ѝ на изцяло електрически автомобили са се увеличили с 43 на сто и представляват дял от 23 на сто от всичките ѝ продажби в световен мащаб.

„Постигаме добър напредък към нашата годишна цел за ръст на продажбите с поне 15 на сто и през следващите месеци ще се съсредоточим върху увеличаването на продажбите на нашия EX30“, се казва в изявление на „Волво карс“.

Общите продажби в Европа, най-големият пазар за „Волво карс“, са нараснали с цели 33 на сто през март, а продажбите на изцяло електрически автомобили се увеличиха с 66 на сто спрямо предходната година.

В САЩ общите продажби са нараснали с 50 на сто, докато продажбите на изцяло електрически автомобили са намалели с 66 на сто.

Компанията заяви през януари, че остава уверена в „огромния растеж“ на пазара на електрически превозни средства. Очаква се електромобилите да представляват половината от обема на продажбите на „Волво карс“ до средата на десетилетието. До 2030 г. марката планира да продава само електромобили.