четвъртък, 18 юли, 2024 година.

От 2020 г. насам Червеният кръст е издал един милион ваучера за пазаруване, за да помогне на хората в Нидерландия, които изпитват затруднения да си купят храна, като броят им се увеличава, съобщават от организацията.

Схемата бе стартирана по време на пандемията, когато много хора загубиха доходите си заради локдауна, като например таксиметрови шофьори, работещи в търговията на дребно и самонаетите.

„Тогава помогнахме на хората, като смятахме, че броят им ще намалее след края на пандемията, но виждаме, че много повече хора се нуждаят от помощ“, заяви говорителката на Червения кръст Никол ван Батенбург пред радио „Ен О ЕС Журнал“ (NOS 1 Journaal). „Инфлацията продължава да расте, постоянните разходи стават все по-високи, сметките за енергия са все по-високи, така че парите, които остават за храна, стават все по-малко“, допълва тя.

Ваучерът е предназначен за хора, които не отговарят на условията за ползване на хранителни банки. „Ние сме тук за хората, които са застрашени от изпадане“ в бедност, каза Ван Батенбург.

Червеният кръст поставя седмична такса от 21,50 евро за електронните ваучери, които хората могат да използват в супермаркетите и на уличните пазари. Точният брой на хората, които разчитат на ваучерите, не е известен.

„Ако раздадете един милион ваучера, знаете, че сте помогнали на един милион души, които се нуждаят от помощ, за да си купят храна. А ние знаем от изследвания, че поне 450 000 души в Нидерландия живеят в скрита хранителна бедност. Така че ние помагаме на голям брой от тях“, каза Ван Батенбург.

Досега през тази година 4400 домакинства са използвали ваучера за хранителни стоки. Един ваучер може да се използва за максимум шест месеца. На едно домакинство могат да бъдат раздадени повече ваучери в зависимост от големината на семейството.