петък, 24 май, 2024 година.

Все повече китайски банки се въздържат от работа с руски клиенти заради заплахата от американски санкции, пише „Ройтерс“ в публикация, последвала посещението на финансовия министър на Съединените щати Джанет Йелън в Гуанджоу и Пекин. Агенцията се позовава на свои източници, според които все повече руски компании или трябва да чакат много дълго, или изобщо не могат да получат достъп до парите си.

Единствената руска банка, която има клон в Китай – държавната ВТБ, няма капацитет да обслужи всички руски компании, които развиват бизнес в Китай, пише „Ройтерс“, като се позовава на няколко източника. След началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 множество руски банки бяха блокирани от системата SWIFT, което практически ги остави без възможност за търговия в долари. Като алтернатива те потърсиха китайския юан като валута за разплащания и в края на същата година 90 на сто от руските банки разполагаха със сметки в юани в китайски банки, което им позволи да продължат да оперират.

Най-голямата руска банка – „Сбербанк“, планираше да отвори клон до края на 2023, но това така и не се случи, припомня „Ройтерс“, цитирана и от БТА. Банката все не още получава разрешение от китайските власти, защото – според източник на „Ройтерс“, китайските власти и нямат доверие и не биха искали „да си създават допълнителни главоболия“.

От „Сбербанк“ отказват коментар.

Друга руска банка – „Алфа банк“, също има амбиции да открие дори два клона в Китай, но все още е в началото на процедурата и не е ясно докъде ще стигне, става ясно от публикацията. При посещението си в Китай миналата седмица финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън предупреди, че може да се стигне до санкции, ако Китай „помага на руските въоръжени сили да продължават инвазията в Украйна“.

Джанет Йелън и Ли Цян изразиха надежда за сътрудничество между САЩ и Китай