понеделник, 15 април, 2024 година.

Онлайн магазините ще преминат към отчитане в евро много по-лесно и бързо в сравнение с останалите бизнеси, смята IT специалистът

Бизнесът трябва да се готви за преработка на касовите апарати при преминаване от лева в евро. А държавата да подготви капацитет за преузаконяване на някои от устройствата. Онлайн магазините ще преминат към отчитане в евро много по-лесно и бързо в сравнение с останалите бизнеси. Това каза IT специалистът и председател на Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев.

„От деня, в който решим, че ще приемем еврото, имаме да извървим период, в който първоначално само ще знаем, че сме го приели. Един месец по-късно трябва да започнем да показваме двете цени, като водещата валута е левът. От датата, в която се приема еврото като официална валута, водещата цена трябва да се превалутира в евро, а да се показва само лев и след това трябва да изчезне в един момент изцяло левът. Ако имаме предвид, че месец след като решим, че влизаме в еврозоната трябва да започнем да правим това, това означава, че касовите апарати трябва да бъдат преработени, трябва функционалност, която да може да разбира от двете валути, трябва да може да сменя режимите и то 3 режима, трябва да може да продължава да записва правилно данните във фискалната памет“, обясни той.

По думите му за това трябва да се подготвяме отсега. Според него най-вероятно касовите апарати, системите и софтуерът ще трябва да минат преработка.

„Не се отпускайте, не мислете, че еврото ще се появи само. Трябва всички, които са свързани с касови системи, фискални системи да разберат, че предстои преход. Трябва да бъдем активни граждани, за да можем да направим възможно най-лесен и ефективен този преход“, призова Танев в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му става въпрос за 300 – 400 хил. активни дружества. Той се обърна към бизнеса, софтуерните компании и държавата:

„Към бизнеса – поискайте план за преминаване към еврото. На колегите от софтуерната индустрия – подгответе се, не се отпускайте. Независимо, че не е ясна датата, всички се надяваме, че тя ще бъде скоро. Бих казал и на държавата – не само бизнесът преминава от лев в евро, но и държавата преминава, така че и системите на държавата трябва да се преработят. Има много работа, която е подготвителна, за да не се изложим и да не ни изненада преходът от лев в евро“.

Цялото интервю на Добромир Видев с Ясен Танев в предаването „Хоризонт до обед“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.