четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Правителството на САЩ предприема допълнителни действия срещу Пекин след неотдавнашното повишаване на митата върху вноса на китайски метали, съобщи Белият дом, предаде ДПА.

„Тези действия коригират голям пропуск, който предишната администрация не успя да отстрани и който страни като Китай използват, за да избегнат митата на САЩ, като доставят своята продукция през Мексико“, заяви Лаел Брейнард, директор на Националния икономически съвет в Белия дом, пред репортери днес.

Китай произвежда твърде много стомана и субсидиите на Пекин водят до скок на износа, каза Брейнард.

Стомана от Мексико трябва да може да се внася безмитно в САЩ, само ако е била разтопена и отлята в Мексико, Съединените щати или Канада.

В противен случай в бъдеще ще се прилагат тарифи от 25 на сто. Вносът на алуминий от Мексико, който е бил предимно претопен или отлят в Китай, Беларус, Иран или Русия, например ще бъде обект на мита от 10 на сто, добави икономическият съветник.

Чуждите пазари са наводнени със стомана от Китай на изкуствено ниски цени, според длъжностното лице.

„Вносът на китайска стомана и алуминий на американския пазар, чрез заобикаляне на митата през Мексико, подкопава американските инвестиции“, каза още тя.

Сега Мексико имаше задължението да предостави на митническите власти на САЩ подходящи доказателства за стомана и алуминий, които ще бъдат внесени в САЩ.

През май САЩ заявиха, че ще наложат мита от 100 на сто върху електрическите автомобили от Китай. Това на практика ги отстранява от американския пазар, тъй като крайната цена би била твърде висока за огромното мнозинство от купувачите на автомобили.

Правителството на САЩ също така налага нови или значително повишени мита върху слънчеви клетки, полупроводници, пристанищни кранове и медицински продукти като игли и защитни маски.

За някои метални продукти като стомана и алуминий митата ще се повишат от 7,6 на 25 на сто.