понеделник, 22 юли, 2024 година.

Двадесет и две европейски и седем украински телекомуникационни оператора се споразумяха да удължат намаляването на тарифите си за телефонни разговори в роуминг за бежанци от Украйна за още една година, предаде ДПА.

Това е петото удължаване на роуминга за период от 12 месеца, което телекомуникационните оператори правят. Европейската комисия, заедно с Националната комисия за държавно регулиране на електронните съобщения на Украйна (NCEC), улесни споразумението.

ЕК призова всички оператори да се присъединят към него.

Последните данни, предоставени от Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC), показват, че споразумението е било ефективно, като е позволило на операторите да предоставят достъпни разговори.

Операторите, които са подписали Съвместното изявление, обикновено се възползват от взаимно по-ниски ставки от тези, които не са го подписали, което от своя страна означава, че те могат да предложат по-ниски такси на своите клиенти.

Органът на европейските регулатори също така отбелязва, че и двата оператора от Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Украйна прехвърлят предимствата, произтичащи от тези ниски ставки, върху потребителите.

Операторите от ЕИП продължават да предлагат безплатни СИМ карти на бежанците, безплатни международни разговори и месечни пакети, които могат да се използват в Украйна.

В допълнение към телекомуникационните услуги, операторите на ЕИП предоставят смартфони, батерии и лаптопи на бежанци или подкрепят благотворителни организации.

Групата от седем украински и 22 европейски телекома включва „Оранж“ (Orange), „Дойче телеком“ (Deutsche Telekom) и „Водафон“ (Vodafone Group), включително „Водафон“-Украйна.