понеделник, 15 април, 2024 година.

Когато инженери, работещи в руската петролна компания „Лукойл“, открили, че една турбина в най-голямата рафинерия на компанията се е повредила, те освен това установили, че проблемът далеч не е тривиален, разказва Ройтерс.

Оказало се, че има само една компания, която е в състояние да поправи агрегата за производство на бензин в рафинерията „Норси“ на брега на река Волга на 430 км източно от Москва. Но тази компания била американска – Ю Оу Пи (UOP), и освен това се била изтеглила от страната веднага след нахлуването на руската армия в Украйна.

Инженерите опитали да намерят необходимите части, но не успели и целият агрегат просто спрял да работи, казват източниците, пожелали анонимност. В резултат от януари досега рафинерията произвежда с 40 на сто по-малко бензин и работи само с един подобен агрегат.

Проблемите на „Лукойл“ са пример за трудностите, които изпитва руският енергиен сектор пред лицето на западните санкции, тъй като повечето руски преработвателни мощности са изградени с помощта на американски и европейски компании, посочва Ройтерс.

Трудностите се задълбочиха през последните месеци, след като няколко руски рафинерии пострадаха след удари от украински дронове. По оценки на Ройтерс това е намалило капацитета им с около 14 на сто през първото тримесечие на годината.

Миналата седмица руският вицепремиер Александър Новак заяви, че рафинерията на „Лукойл“ трябва да заработи до месец-два и допълни, че руски компании работят, за да произведат необходимите резервни части.

Енергийният министър Николай Шулгинов отсече, без да дава подробности, че всички руски рафинерии ще бъдат поправени и ще работят на пълна мощност до юни.

„Норси“, която се намира близо до град Нижни Новгород, има капацитет да преработва 405 000 метрични тона месечно и да произвежда 11 на сто от целия бензин в Русия. Спирането й струва на компанията по 100 милиона долара месечно.

„Хъниуел интернешънъл“ (Honeywell International), под чиято шапка е Ю Оу Пи, обяви, че не е осигурявала оборудване, части, продукти и услуги на рафинерията в Нижни Новгород от февруари 2022 г., както и на рафинерията край Славянск, която пострада след украински удар в средата на март.

Ю Оу Пи и швейцарската А Бе Бе (ABB) са сред компаниите, доставили най-много оборудване на руските рафинерии през последните 20 години, според руски източници. А Бе Бе посочва, че е спряла да приема нови поръчки от Русия след избухването на войната и няма планове да се връща на руския пазар, след като изпълни всичките си договорни задължения.