четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Стоковите запаси на едро в САЩ са нараснали значително през май, което вероятно ще доведе до инвестиции в сектора, които ще подпомогнат американския икономически растеж през второто тримесечие, предаде Ройтерс.

Бюрото за преброяване на населението към Министерството на търговията съобщи днес, че складовите наличности в САЩ са се увеличили с 0,6 на сто през май на месечна основа, отговаряйки на данните, публикувани през миналия месец, както и се очакваше. За сравнение, през април запасите на търговците на едро се повишиха с 0,2 на сто.

Запасите са намалели с 0,5 на сто на годишна база през май.

Инвестициите на частния сектор в складови наличности са в тежест на БВП в продължение на две поредни тримесечия, тъй като компаниите внимателно управляват запасите си и вътрешното търсене остава силно.

Съществува предпазлив оптимизъм, че натрупването им може да компенсира част от очаквания удар върху БВП от разширяващия се търговски дефицит на САЩ. Прогнозите за икономически растеж за второто тримесечие са за около 2 на сто на годишна база. Икономиката на САЩ нарасна с 1,4 на сто през първото тримесечие на годината.

Запасите от моторни превозни средства са нараснали с 1,4 на сто през май. С изключение на автомобилите, запасите на едро се повишиха с 0,5 на сто. Този компонент влиза в изчисляването на БВП.

Продажбите при търговците на едро на превозни средства са нараснали с 0,4 на сто през май след ръст от 0,2 на сто през април. При темповете на продажби през май на търговците на едро ще са нужни 1,35 месеца, за да продадат стоките в търговската мрежа, същото колкото и през април.