четвъртък, 23 май, 2024 година.

Средната работна заплата в община Бургас е в размер на 1547 лева при средно възнаграждение за страната от 2012 лева. Това посочи пред журналисти в Бургас президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Според изнесените от него данни заплатите в частния сектор изостават със средно 400 лева от тези в обществения сектор. Димитров добави, че в Бургас се наблюдава изоставане в почти всички икономически сектори. Като контрапункт на това той посочи, че крайморският град е един от малкото в България, които имат положителен прираст на населението.

В контекста на оповестената вчера информация от Съвета на ректорите на висшите училища у нас, че от 20 май започват стъпаловидни по продължителност протестни действия във всички висши училища до края на семестъра с искане за изпълнението на поетите ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО), Пламен Димитров коментира: „В тези протестни действия ще се включат всички държавни университети, Българската академия на науките (БАН), Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Стопанската академия и други. Участие са заявили и частни висши заведения“.

Проф. Лиляна Вълчева, председател на Браншови синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, посочи, че средната брутна работна заплата в бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е 2373 лева, което го поставя на 13 място по заплащане от всичките 33 висши държавни училища в България. Вълчева се позова на данни от 2023 година. От думите ѝ стана известно, че синдикалната организация вече е изпратила писмо до президента, служебния премиер и отговорните институции, с което иска актуализиране на възнагражденията в сектора. Очаква се утре да се проведе среща между синдиците и служебния финансов министър по темата. Ще бъде обсъдено искането за допълнителни 11 милиона лева месечно за допълнителни плащания към висшите училища.