понеделник, 22 юли, 2024 година.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова даде началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе.

Днес съм тук, за да обявя началото на основния ремонт на българския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево, каза Коритарова в буферната зона на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост“. Дунав мост е исторически мост, построен преди 70 години, не е извършван основен ремонт досега и затова такъв е належащ, каза тя. По думите й Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е направила много анализи и са предприети всички мерки ремонтът да затрудни минимално движението по моста. Министърът каза още, че възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево би поело между 20 и 30 процента от тежкотоварния трафик, което от своя страна ще облекчи пътуването през съоръжението на леки автомобили.

Коритарова каза още, че съвместно с изпълнителя на основния ремонт са направени много тестови ситуации, така че да бъде обезпечен туристическият трафик през сезона.

„Ще се работи седем дни в седмицата с удължено работно време, но само в светлата част на денонощието, защото габаритът на моста и височината му са предпоставка за рискове и неблагоприятни ситуации. Затова няма да се работи нощно време. Оценили сме и проблема, че нощно време при светлина за работниците може да осветим и пътуващите, което ще е предпоставка за инциденти, а нашето най-важно желание и стремеж е безопасността и здравето на всички пътуващи и на строителните работници“, каза още министърът.

По думите й „много преди да започне ремонтът ние обявихме неговия старт, защото след нашите изследвания сме сигурни, че няма да затрудним летния туристически сезон. Както разчитаме на румънските туристи за българския летен сезон, така и нашите граждани пътуват в Румъния. Ние сме задължени да мислим за гражданите на двете държави“. Тя обясни, че затова ремонтът започва само в първия 200-метров участък.

„Статистиката показва, че няма да намалим трафика. Надяваме се фериботната връзка да започне да работи най-скоро. Ако свалим 30 процента от тежкотоварния трафик през фериботната връзка, гарантираме нормален летен туристически сезон“, каза още Коритарова. Тя заяви, че българската страна очаква румънските власти да изпълнят тяхното задължение, което са поели преди две години, подписвайки меморандума.

„От 28 юни 2024 г. румънското правителство взе решение с няколко условия, но да започне усилена работа по стартиране на фериботната връзка Русе – Гюргево. Започващите действия по ремонта ще наложат те да предприемат наистина и по-спешни действия“, каза още министърът.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков заяви, че се обсъжда възможност за облекчаване на туристическия поток през Дунав мост. „Ако успеем да я реализираме, ще ви уведомим в най-кратки срокове“, каза Недялков.

Кметът на Русе Пенчо Милков каза, че този ремонт е дълго чакан. По думите му Дунав мост е последният елемент от сложната система за преминаване на границата през нашата страна. Държавата трябва да предприеме ремонт на международния булевард „България“ в Русе, който отвежда трафика към граничния пункт, както и на мостовите съоръжения, които се намират на входа на града.

Министър Коритарова каза, че след завършване на основния ремонт на Дунав мост сред приоритетите е и рехабилитация на международния булевард „България“.

„Ще се радвам да се съберем на това място, но да поставим началото на строителството на втори мост над река Дунав при Русе, а не да се радваме на основния ремонт на стария мост“, каза Милков.

По думите на посланика на България в Румъния Радко Влайков изграждането на нови мостове между двете държави не е въпрос толкова на пари, а на политическа воля, която българската държава има.

От АПИ информираха, че строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като съоръжението няма да се затваря. Ремонтът ще се извършва две години, като на обекта ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Строителните работи ще се извършват в шест етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около четири и половина месеца за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важно. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

„Надявам се да няма проблеми при преминаването на моста, а ще гледаме в най-кратки срокове да ги решаваме, ако такива възникнат“, каза председателят на Управителния съвет на АПИ Йордан Вълчев. По думите му за тежкотоварния трафик не би трябвало да има проблеми. „Извънгабаритни товари няма да могат да преминават, като алтернатива за тях е Дунав мост при Видин или фериботи“, каза още Вълчев. Той коментира, че веднъж месечно ще идва в Русе, за да проверява докъде са стигнали ремонтните дейности.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допуснат задръствания от превозни средства, които да блокират движението по Дунав мост по време на неговия ремонт. Много е важно да се спазва сигнализацията, която ще бъде поставена и съответно шофьорите да не предприемат рискови маневри в участъка в опит да избегнат изчакването на червения светофар, каза за БТА областният управител на Русе Драгомир Драганов.

Трасето на българската територия на Дунав мост е с обща дължина 1057 метра. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван, припомнят от АПИ.

На церемонията, с която бе поставено началото на основния ремонт на Дунав мост, присъстваха и представители на местната и държавна власт в Гюргево, както и консулът на Румъния в България Флориан Мазилу. По време на събитието заради горещото време се наложи намесата на лекарски екип, тъй като на една от участничките в церемонията й прилоша. На място пристигнаха линейки от Русе и Гюргево, които й оказаха помощ.