понеделник, 22 юли, 2024 година.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината.

Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%.

Това беше оповестено в края на миналата година, когато всички туристически пакети са били договорени, а голяма част от тях – продадени на предварителните продажби.

„Настояваме за удължаване на мярката, защото тя не е изпълнила целта си и това го изтъкваме в искането си – каза пред БНР-Радио София Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. – Мярката е ефективна, когато има бизнес, има по-големи обороти. През 2023 г. имахме спокойна среда за дейността си.“

По думите на Горанова, статистиката показва, че предпандемичните нива на бизнес и брой туристи още не са достигнати.

„В разговори бяхме уверяване, че срокът ще е краят на годината и ние спокойно продавахме пакети и договори с контрагенти. Изложението в Лондон беше през ноември. Срокът на действие на намалената ставка – средата на годината, беше определен през декември. Едва ако пакетните туристически услуги са с 9% ДДС до края на 2024-та, може да се говори за изпълнена цел на мярката. Знаем добре, че тя е временна“, подчерта още експертът.

Горанова припомни, че туризмът осигурява много работни места, както и работа за други свързани дейности.

Повечето туристически оператори няма да променят цените до края на годината, дори само по имиджови причини, но от бизнеса настояват колкото се може по-рано да има яснота за регулациите, облагането и планирането през следващата година.

Ако действието на 9-процентната ставка бъде удължено от българския парламент до края на юли, тя може да влезе в сила без прекъсване (със задна дата, от 1 юли).

Чуйте разговора на Невена Николова.