събота, 2 март, 2024 година.

Земеделски производители от Перник и Радомир излязоха днес заедно на протестно шествие. Заедно с техниката си, малко преди обяд, те се отправиха към пътен възел „Даскалово“, където за около два часа обикаляха на бавен ход натовареното съоръжение с около 30 трактора. Трафикът в района беше засилен и доведе до образуването на тапа.

Земеделците, повечето от които членуващи в Националното сдружение „Обединени земеделски производители“, заявиха, че продължават да държат на изпълнението на дванайсетте си искания към властта. Те касаят зелената сделка, срока на изплащане на субсидиите за тази година, конкретно за необлагодетелстваните райони (планински и полупланински) и отпадането на забраната за оран, съобразно климатичните и географски особености на региона и др.

Недоволните казаха, че не желаят оставката на аграрния министър Кирил Вътев, но ако не бъдат удовлетворени исканията им, са готови да организират мащабен протест в столицата или затваряне по места на главни пътни артерии в пикови часове на деня.