понеделник, 17 юни, 2024 година.

Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) с официална церемония днес откриха жътвената кампания 2024 до пловдивското село Златитрап. Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

По думите на министъра д-р Георги Тахов прибирането на реколтата винаги е било едно от най-важните неща в ежедневието на българина. „Както знаем, „Хляб на мира“ е европейска инициатива, която носи посланието за обединена Източна и Западна Европа. Този проект нас българите ни връща назад във времето и ни припомня за традициите и обичаите на нашите предци. Зажънването е ритуал, който съхранява българския дух, но и който ни напомня, че в България е земеделска страна, а отрасълът – стратегически и има ключова роля за нашата икономика. Страната ни експортира зърно за над 30 държави. Това осигурява много важни публични блага, поддържа естествени ресурси, както и допринася за развитие на селските райони. Площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница тази година, са близо 11 милиона декара, а тези с ечемик са 1,6 милиона декара. По предварителни данни от Министерството на земеделието и храните прогнозното производство от реколта 2024 ще бъде между 6,1 и 6,3 милиона тона за пшеница и на 800 000 тона за ечемик“, заяви министърът.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив с председател Людмил Работов.

„Жътвата е най-големият празник в бита на нашите предци. Тя е трябвало да започне в хубав ден, за да е богат урожаят и да е спорна работата през цялото лято. Животът си върви напред и ние вече не жънем със сърпове и ръкойки, но въпреки всичко жътвата си остава кулминацията на нашия труд. В контекста на това събитие на мога да не спомена трудностите, през които преминаваме от засяването на това малко зрънце до момента на събиране на реколтата. Това е период, изпъстрен с предизвикателствата на природата и надеждата за по-добра реколта. Промяната на административните тежести, изискванията на стратегическия план, зелената сделка ни поставят непрекъснато в състояние на ступор. Фактът, че сме заедно, ни дава силата да сме непреклонни в амбициите за нормален живот и бъдеще. Българското земеделие е национална кауза. Жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от своя труд“, каза по време на официалното откриване на празника Людмил Роботов.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, също поздрави присъстващите и пожела успешна реколта и хубаво време.

„Жътвата е моментът, в който всички ние берем плодовете на нашия труд. Всички знаят пред какви предизвикателства сме изправени. От една страна имаме изключително големи климатични проблеми – нещо, на което ние трудно успяваме да повлияем. Макар и малко с професионализъм, нови технологии и иновации, успяваме да се адаптираме към новите климатични реалности. Естествено имаме огромна нужда и от държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните, за да ни помогне да развием едно поливно земеделие, което наистина ще ни помогне в битката с климатичните промени. Другото голямо предизвикателство са пазарите. Натискът, който ни оказват големите зърнопроизводствени държави е нещо, с което ние като производители трудно се справяме. Имаме нужда от огромна национална и европейска подкрепа“, каза той.

На събитието присъстваха още инж. Илия Зюмбилев – областен управител на област Пловдив, Павел Михайлов – кмет на община Родопи, Светослава Томова – кмет на село Златитрап, Ангел Личев – директор на ОД „Земеделие“ Пловдив, Зорница Русинова – председател на Икономически и социален съвет, доц. д-р Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет – Пловдив, Георги Телкиев, част от екипа на „Телкиев Агро“ ООД.

След официалната част от събитието, която премина под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, беше извършен и ритуалът по зажънване.

В предварително подготвена музикална програма участие взеха танцовият състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).