понеделник, 4 март, 2024 година.

В Бразилия типичният карнавален ден започва към седем часа сутринта, когато първите „blocos“, както са известни уличните партита в страната, поемат шумните си и пъстри музикални обиколки по градските улици, съобщи Асошиейтед прес.
Барабанисти, тромпетисти и други музиканти, артисти на кокили, облечени в бляскави костюми, привличат хиляди следовници. Партита са тематични и вдъхновяват костюмите и музиката. Само в Рио де Жанейро тази година са издадени разрешителни за 500 улични партита.
В събота например куче бе облечено в костюм на алигатор на парада Blocao dog Carnival parade – игра на думи с „bloco“ и „caо“ или „куче“ на португалски. В североизточната крайбрежна община Мадре де Деус има дори улично парти с алуминиеви консервени кутии. Участниците се обличат в гигантски костюми, направени от близо 1600 алуминиеви кутийки, които се събират месеци преди карнавала и се измиват добре.

Някои от уличните партита разчитат на големи камиони с озвучителна техника, други – само на малки фанфари. Тези улични шествия приключват до вечерта и част от участниците веднага се вливат в Самбадрома, където дефилират танцьорите от училищата по самба и се състезават за годишната титла. От гигантски еднорози до зашеметяващи божества, училищата по самба почти през цялата година подготвят и украсяват огромните платформи и костюмите си, за да блеснат на парада пред милиони зрители на живо и по телевизията.